top of page

Az a bizonyos hatodik érzék, avagy az intuíciónk nyomában


„Tudtam!” „Éreztem!” Kiáltunk fel, amikor beigazolódik egy megérzésünk. Biztos vagyok benne, hogy sokan ismerjük azt a bosszantó és olykor belénk hasító érzést, amikor figyelmen kívül hagyjuk a belső hangunkat.


Az intuíciót a köznyelvben zsigeri megérzésként vagy sugallatként is szoktuk használni. Többen misztikus vagy ezoterikus jelenségként értelmezik, pedig tudományosabb oldalról nézve sokkal inkább a tudatalattinkban tárolt korábbi tapasztalataink és megéléseink összessége, amely belső hanggá formálódik bennünk bizonyos helyzetekben. A megérzéseinkre úgyis gondolhatunk, mint a világunk közvetlen, minden érveléstől független észlelésére; Albert Einstein az intelligencia legmagasabb szintjének tartotta. Gerd Gigerenzer pszichológus pedig azt állítja, hogy a tudattalan intelligencia egyik formája, amelyre éppúgy szükség van, mint a tudatos intelligenciára. Ha olyan helyzet adódik, amikor nincsenek megalapozott elképzeléseink, Jung szerint az intuitív képességeinktől függünk. Úgy találta, hogy az intuíció egyfajta tudattalan képesség a lehetőségek érzékelésére: olyan folyamat, ami fontos szerepet játszik abban, hogyan ismerjük és értjük meg a körülöttünk lévő világot.

 




Mennyire bízhatunk a megérzéseinkben?


Mielőtt azonban elhatároznánk, hogy mostantól minden döntésünket „zsigerből” próbáljuk meghozni, érdemes a kutatások eredményeit is megnézni az intuíció működéséről. Bár szeretjük az ellenkezőjét gondolni, a megérzéseink nem mindig pontosak, egyáltalán nem biztos, hogy a megfelelő irányba terelnek minket.


Amikor ugyanis gyorsan, intuitív alapon döntünk, befolyásolhatnak bennünket

  • az előítéleteink,

  • a lelkiállapotunk

  • a korábbi negatív tapasztalataink,

  • a kognitív (gondolati) torzításaink,

  • a projekcióink (amikor a saját, nem kívánatos gondolatainkat és érzéseinket egy másik személynek tulajdonítjuk, vagyis kivetítjük azokat),

  • a döntéshozatali csapdák, pl. a lehorgonyzási heurisztika jelenségei (amikor a döntésünket az az információmorzsa határozza meg, amivel legelsőként találkoztunk, hiába írják felül annak helyességét vagy érvényességét a későbbiekben)

Kutatások szerint a megérzéseink azokon az életterületeken működnek a legjobban, ahol már sok tapasztalatra és életbölcsességre tettünk szert. Ahhoz, hogy bármilyen területen jó megérzéseink legyenek, tehát sok gyakorlásra van szükség. Elmondható, hogy az intuíciónk a komplex, átgondolást igénylő problémák esetén jelenthet segítséget, azonban ekkor is érdemes fenntartásokkal kezelni. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen döntést készülünk rá alapozva meghozni, ahogyan az sem, mi áll a megérzéseink mögött: korábbi fájó tapasztalataink, belső kritikus részünk vagy éppen az elkeseredettség hangjai szólalnak meg bennünk.


A fentiek ellenére mégis sok helyzetben nehezen tudjuk figyelmen kívül hagyni az első megérzéseinket, hiszen ilyenkor erős érzelmeket élünk meg. Jane L. Risen szerint - aki a téma egyik kutatója - olyan, mint egy „varázslat, amely hatása alá kerülünk”.

 

Hogyan fejleszthetjük az intuíciónkat?


A kutatók úgy találták, hogy a tudatos jelenlét és az intuíció szoros kapcsolatban áll egymással, hiszen a befelé figyelni képes személy több jelzést észlel és jobban rá tud hangolódni a belső hangjára. Érdemes megengedni magunknak a lelassulást, az itt és most-ban való létezést, mert (sok más előnye mellett) a problémamegoldásban és az önazonosabb döntések meghozatalában is hatékonyabbak lehetünk. Az öngondoskodás, a szükségleteinkre való ráhangolódás gyakorlása szintén sokat segíthet abban, hogy felhangosítsuk a belső sugallatainkat.


Értelmezésem szerint az önismeret egyik célja, hogy minél jobban megtanuljunk figyelni a valódi, belső hangunkra, amely sokszor csendesen, máskor hangosabban jelez arról, mit érdemes és mit nem tennünk. A nyugalom érzésében gyökerezik a „tudattalan intelligenciánk”, amit akkor tudunk a legjobban használni, ha tudatosan viszonyulunk hozzá. A téma szakértői szerint döntéshelyzetekben érdemes a reflektív gondolkodást, a mérlegelést és a megérzéseinket együttesen alkalmazni. Mielőtt tehát csak az intuíciónkra hagyatkozva hoznánk meg egy döntést, mindenképp érdemes közelebbről is megvizsgálni, miért érzünk úgy, ahogyan: a tudattalan a tudatossal összhangban működik igazán jól.

 

Három gyakorlat a belső hangod megismeréséhez


a.      Írj le néhány élethelyzetet, amikor segítettek a megérzéseid, és megtapasztaltad az intuíciód jelenlétét. Mit mutathat ez?

b.     Írj le néhány élethelyzetet, amikor félrevittek a megérzéseid. Mit gondolsz, mi állhat ennek hátterében, és mit szűrsz le ebből?

c.      Figyeld meg egy napodat: a racionális gondolkodásod és a megérzéseid hogyan egészítik ki egymást?


 

Források

Pattermann Kinga: Intuíció a gyakorlatban. Kulcslyuk Kiadó, 2022

 

bottom of page