top of page

Miben más egy mentálhigiénikussal való beszélgetés?


Természetes és alapvető igényünk, hogy az élet kihívásaival ne csak egyedül kelljen megküzdenünk, a nehézségeinket megoszthassuk a szeretteinkkel, legyenek azok családtagok vagy barátok. Társas kapcsolataink fontos védőháló és egészségvédő szerepet töltenek be - sokszor egy együttérző ismerős érzelmi támaszt és vigaszt nyújt, segít továbblendülni egy-egy nehéz helyzeten. Azonban lehetnek olyan elakadások és visszatérő mintázatú problémák, amelyeket nem tudunk objektíven megbeszélni a hozzánk közel állókkal. Bár szeretteink érzelmi támogatására szükségünk van, nem biztos, hogy mindig elég a tartós változás előidézéséhez az életünkben.


Sokan úgy gondolják, miért fizetnének azért, hogy beszélgessenek egy idegennel. Megértem, hogy ezzel kapcsolatban bizonytalanságot érezhet az, aki épp valamilyen nehézséggel küzd, hiszen lelkierő és nyitottság is szükséges ahhoz, hogy megnyíljunk egy külső személynek. Szerencsére egyre többen gondolják úgy, hogy nem érdemes az érzelmi terheket cipelni, és nem szégyen szakember segítségét kérni. Azoknak, akik még nem jártak mentálhigiénés szakembernél, hoztam néhány alapvető szempontot arról, miben különbözik egy ismerőssel folytatott beszélgetéstől. Ezek olyan lényeges alapelvek, amelyek meghatározzák a velem való közös munkát is.





Te vagy a fókuszban.

Míg egy őszinte kapcsolatban a kölcsönösség a jellemző – jó esetben meghallgatjátok egymás küzdelmeit és támogatjátok a másikat -, addig a segítő kapcsolatban a hangsúly csak rajtad van, a segítő azt tükrözi vissza, ami benned zajlik. A segítő nem beszél a saját problémáiról. Ha megoszt valamilyen tapasztalatot, azért teszi, hogy normalizálja a te megéléseidet, azonban annak tartalma mindenképp a te érzelemvilágodban való tájékozódást kell, hogy szolgálja.


A segítőt titoktartás kötelezi.

Ami az üléseken elhangzik, annak tartalma köztetek is marad, mert a segítőt köti a titoktartás. A titoktartás mellett, a segítő kapcsolat keretei biztonságot és kiszámíthatóságot adnak. A keretek tisztázásakor megbeszélitek többek között a folyamat időtartamát, rendszerességét, és azt is, hogy milyen módszerrel dolgoztok.


Feltétel nélkül elfogad.

Az elfogadás a segítő kapcsolat egyik építőköve: a szakember ítélkezés, moralizálás és kritika nélkül áll hozzád. Biztos nem vagyok egyedül azzal a megéléssel, hogy életünkben sok kéretlen tanáccsal találkozunk. Sajnos az is előfordul, hogy megkérdőjelezik, érvénytelenítik az érzéseinket. A feltétel nélküli elfogadás terében azonban egyre inkább önmagad lehetsz: növekedhetsz a saját tempódban, megismerheted a rejtett erőforrásaidat és egyúttal a hiányosságaidat is, amelyeket megtanulhatsz kezelni.


Nem mondja meg, hogy mit kéne tenned vagy érezned.

Hisz benned, és abban is, hogy te tudod a legjobban, mire van szükséged. Az idők során a hiedelmek és rögzült viselkedésmódok elfedhetik az intuitív részünket, a legbensőbb énünket - a beszélgetések egyik célja, hogy kapcsolódj a belső világodhoz, érzéseidhez és szükségleteidhez. A segítő tehát abban támogat, hogy megértsd a saját érzéseidet és hatékonyabban, önállóan is meg tudj küzdeni a problémáiddal.


Egyenrangúság jellemzi a kapcsolatot.

Nincs alá és fölérendeltségi viszony, egyenrangú partnerként viszonyultok egymáshoz. A segítő tiszteletben tartja, ha valamiről nem szeretnél beszélni.


Aktív hallgatással kísér.

Hagyja, hogy szabadon kimondhasd, ami benned van. Szeretteink esetében előfordul, hogy nincs mindig türelmük meghallgatni, mi zajlik bennünk. A beszélgetések során aktívan figyelek rád, ezzel az önfeltárásodat is elősegítem. A csend szintén lényeges eleme a beszélgetéseinknek - az a tapasztalatom, hogy a csend terében olyan összefüggésekre jöhetünk rá, amelyeket a hétköznapok sodrásában, vagy a pótcselekvésekbe temetkezve nem látunk meg.


Objektív és elfogulatlan a beszélgetések során.

A közeli ismerőseink jellemzően elfogultak velünk kapcsolatban. Mivel a segítő nincs veled a hétköznapokban, érzelmileg nincs közvetlenül bevonódva, ezért tárgyilagos és elfogulatlan tud lenni veled. „Elbírja” a nehézségeidet, és így új perspektívákat, lehetőségeket tud nyújtani számodra.


Speciális képzésben részesült.

Kívülről, egy laikus számára a segítővel folytatott beszélgetés hétköznapi, kötetlen beszélgetésnek tűnhet. Azonban a felszín alatt olyan beavatkozásokat tesz, és kérdéseket fogalmaz meg, amelyek segíthetnek feltárni és beazonosítani az érzéseidet, átgondolni az élettapasztalaidat és azt is, miként befolyásolják a jelenlegi helyzetedet.



Foglald le az időpontod egy díjmentes 30 perces online beszélgetésre:





bottom of page