top of page

Tényleg vannak a gyásznak szakaszai?


A gyász a veszteségre adott természetes és normális reakciónk, amely során gyakran teljesen egymásnak ellentmondó érzések kavaroghatnak bennünk. Gyászfolyamaton mehetünk keresztül egy nagy változás vagy életünk addig megszokott rendjének a felborulása esetén is. Több mint negyvenféle veszteséget követhetnek a gyász érzései, nemcsak halálesetkor: pl. munkahely elvesztése, válás, szakítás, költözés vagy egy álom, remény szertefoszlásakor.



Elizabeth Kübler-Ross dolgozta ki a köztudatban is széles körben elterjedt, a gyász stádiumairól szóló elméletét, amely szerint az ismert fázisok: tagadás, düh, alkudozás, lehangoltság/depresszió és elfogadás. Fontos azonban megemlíteni, hogy Kübler-Ross munkássága során haldoklók és halálos betegek érzelmi reakcióit tanulmányozta. Az interjúk alapján leírta a szakaszokat, amelyek aztán a szakmai köztudatban és a laikusok számára is a gyászhoz rendelődtek, tévesen. Kübler-Ross utolsó könyvében (On Grief and Grieving, 2005) leírta, hogy az elmúlt harminc évben mennyire félreértették a fázisokat: öt gyakori tapasztalatot azonosított, nem pedig öt szükségeset.


A gyász tehát nem konkrét állomásokból áll, nem mindenki megy keresztül rajtuk vagy nem a leírt sorrendben. Egyfelől felszabadító lehet a tudat, hogy nem kell valamilyen ideához hozzárendelni az érzéseinket, nincs velünk baj, ha nem megyünk végig a fázisokon. Ugyanakkor érthető, hogy egy veszteséget elszenvedő embernek szüksége van támpontokra, hogy tudja, vajon meddig tart a lelki megpróbáltatása. Vannak általános gyászreakciók (pl. érzelmi üresség érzése, hullámzó hangulat, alvásproblémák, csökkent koncentrációs képesség, fáradékonyság, düh), de minden gyászfolyamat más, nincs két hasonló ember, aki ugyanúgy élné át. Egyes gyászolók sírnak, míg mások nem, van, aki dühös egy veszteséget követően és van, aki nem. Minden gyász olyan egyedi, mint az ujjlenyomataink.


Forrás: James, J.W. – Friedman, R. (2011). Gyógyulás a gyászból. Budapest: Zafírpress


Az egyéni veszteségfeldolgozás során abban támogatlak, hogy megtaláld a saját gondolataid és érzéseid kifejezéséhez vezető utat. Ha veszteséget szenvedtél el, az általam használt önsegítő módszerról bővebben itt olvashatsz:





bottom of page